Primaire navigatie overslaan

JAGUAR NIEUWS

06 November 2014

JAGUAR KONDIGT PARTNERSHIP AAN MET BLOODHOUND SSC DAT HET WERELDRECORD SNELHEID OVER LAND SCHERPER WIL STELLEN

Zuid-Afrika, 6 november: Jaguar maakte bekend dat het een technische samenwerkingsovereenkomst aangaat met het Bloodhound Project, dat het wereldrecord snelheid over land boven 1.600 km/u wil brengen en zo de volgende generatie wetenschappers en ingenieurs wil inspireren.

Dankzij de sterke stabiliteit van de nieuwe op vier wielen aangedreven F-TYPE R AWD Coupé op de vrij zachte ondergrond van de Hakskeen Pan-woestijn in de Zuid-Afrikaanse provincie Noordkaap, kon vandaag met succes een cruciale communicatietest worden uitgevoerd voor het Bloodhound SSC team.

Ian Hoban, Vehicle Line Director bij Jaguar, verklaarde: “Met de ontwikkeling van de F-TYPE AWD wilden we het voor Jaguar sportwagens zo belangrijke, achterwielaangedreven karakter behouden, maar tegelijk door vierwielaandrijving de wagen nog sterkere dynamische capaciteiten geven. Het resultaat is een goed beheersbare en snelle sportwagen met prestaties die volledig aanspreekbaar zijn in alle weers- en wegomstandigheden.”

Richard Noble, Director van het Bloodhound Project en voormalig houder van het wereldrecord snelheid over land, ging vol op het gas van de F-TYPE R AWD Coupé. Hij zei achteraf: “We zijn zeer blij met Jaguar als belangrijke partner van het Bloodhound Project. We sluiten zeer goed op elkaar aan. Jaguar zet sterk in op innovatie en met zijn enorme palmares op het vlak van geavanceerde technologie, training en de autosport, is het de perfecte partner. Samen hebben we tussen de teams een uitstekende synergie tot stand gebracht en we hebben een zeer gewaardeerde band. We zijn trots het merk Jaguar op Bloodhound SSC te hebben.”

De F-TYPE R AWD werd voorzien van de radioapparatuur die voor de door een jet- en raketmotor aangedreven Bloodhound SSC zal worden gebruikt. Vervolgens reed hij tegen topsnelheid een jetvliegtuig met dezelfde apparatuur tegemoet dat tegen 500 knopen en op slechts 15 meter hoogte vloog. Met de gecombineerde eindsnelheid van ruim 1.100 km/u kon worden getest of het systeem dat voor de communicatie zal zorgen tussen het controleteam en de bestuurder Andy Green in de Bloodhound SSC goed zijn werk zal doen, wanneer die over twaalf maanden voor het eerst aantreedt in de Hakskeen woestijn.

De nieuwe vierwielaandrijving (AWD) is één van verschillende verdere verbeteringen aan de bekroonde Jaguar F-TYPE, waarvan het aantal beschikbare modellenn 2015 groeit van 6 naar 14. Het volledige gamma maakt op 19 november zijn debuut op het Autosalon van Los Angeles.