Primaire navigatie overslaan

JAGUAR NIEUWS

10 Juli 2013

JAGUAR PROJECT 7 DEBUTEERT OP GOODWOOD FESTIVAL OF SPEED

"De Project 7 is een sportwagen met één zitplaats gebaseerd op de F-TYPE, met een door de racesport geïnspireerde vormgeving waarvan designers alleen maar dromen. Hij heeft maar één doel: snel rijden en genieten. De sportwagens van Jaguar staan bekend om hun uitzonderlijke prestaties en zuivere design. De Project 7 vat die spirit in zijn puurste vorm.” - Ian Callum, Director of Design van Jaguar.

De Project 7 concept car van Jaguar maakt op 12 juli zijn rijdebuut op het Goodwood Festival of Speed 2013. De naam van de Project 7 verwijst naar de zeven overwinningen van Jaguar in Le Mans tussen 1951 en 1990, een record voor een Brits constructeur. De blauwe lak roept herinneringen op aan de Jaguar D-types die in 1956/1957 de overwinning behaalden.

De Project 7 is geen statische concept car, maar een volledig rijklare sportwagen. De stijve, volledig aluminium architectuur van de F-TYPE biedt de perfecte basis. Het vermogen wordt geleverd door de 5.0 liter V8 met compressor van Jaguar, hier met 550 pk/680 Nm, dat is 55 pk en 55 Nm meer dan de F-TYPE V8 S. Naast extra vermogen dat naar de achterwielen wordt overgebracht via de Quickshift-achtversnellingsbak en het actieve elektronische differentieel van Jaguar, krijgt de Project 7 ook een hindernisvrij uitlaatsysteem met keramische afwerking, een 10 mm verlaagde ophanging en een specifieke afstelling van veren/dempers.

De Project 7 behoudt de twee belangrijke "hartlijnen" van de F-TYPE. De opvallendste verandering is de volledig nieuwe, door de D-type geïnspireerde, stroomlijnkap achteraan waarin een koprolbeugel geïntegreerd is en die achter het hoofd van de bestuurder naar beneden duikt. Het dakmechanisme werd volledig verwijderd.

Aerodynamische wijzigingen (alle uit koolstofvezel) zijn onder meer een splitter vooraan, zijschorten, een grote diffusor achteraan en een vaste achterspoiler met een hoek van 14°, die de Project 7 een laag, coherent en gespierd postuur geven. Ook de ventilatiesleuven op de flanken en de motorkap zijn uit koolstofvezel. De buitenspiegels uit koolstofvezel en aluminium halen hun inspiratie uit de spiegels van de C-X16 concept car van Jaguar, waarvan de F-TYPE werd afgeleid.

De voorruit werd ingekort. De neus heeft een nieuw design met hertekende luchtinlaten en koplampen met randen in glanzend zwart in plaats van chroom. De auto staat op 20" velgen uit gesmeed aluminium van het type Blade met inzetstukken uit koolstofvezel.

De cockpit van de Project 7 is al net zo indrukwekkend als het koetswerk. De bestuurder zit 30 mm lager in een kuipzetel van composietmateriaal, en wordt stevig in de zetel gehouden met een 4-punts raceharnas. Op de plaats van de passagierszetel zit een unieke helmhouder met een specifiek voor de Project 7 ontworpen helm met bijpassende blauwe kleur en grafische uitwerking, die wordt bevestigd met een eigen harnas.

De zetel en de binnenkant van de deuren zijn afgewerkt met een doorstikt ruitvormig racepatroon. De console en de SportShift Selector zijn voorzien van inzetstukken uit koolstofvezel, de startknop heeft een glanzend zwarte afwerking en aan het stuur zijn er schakelhendels van aluminium.

Volg ons op Facebook of via @Jaguar op Twitter voor exclusieve updates het van Goodwood Festival of Speed 2013.