UPDATE UW BROWSER

Helaas is uw browser verouderd en kan deze niet worden ondersteund. Upgrade uw browser om te profiteren van de geavanceerde functies op deze site.

CLOSE LABEL
 1. WIJZIGINGEN IN EMISSIENORMEN

  Een vrije keuze voor elke bestuurder

  • Door veranderingen in de wetgeving, een bekommernis over de volksgezondheid en de transparantie van emissietests, vragen veel mensen zich af hoe schoon dieselmotoren zijn en of een dieselmotor de juiste keuze is voor hen.

   Het is belangrijk om te weten dat de huidige dieselmotoren behoren tot de schoonste die ooit zijn geproduceerd.

   Waarom staan dieselmotoren in een negatief daglicht?

   Sommige gassen die worden geproduceerd door verbrandingsmotoren zijn in verband gebracht met ademhalingsproblemen, smog en slechte luchtkwaliteit.

   Dieselmotoren produceren gemiddeld minder CO2 dan benzinemotoren, maar stoten wel meer NOx uit. In moderne dieselmotoren wordt gebruikgemaakt van dieselemissievloeistof (DEF, Diesel Exhaust Fluid) - ook wel bekend als AdBlue® - in een selectief katalytisch reductiesysteem (SCR, Selective Catalytic Reduction) om NOx weer om te zetten in stikstof en zuurstof. Sinds 2006 zijn al onze auto's met een dieselmotor uitgerust met partikelfilters die 99 procent van alle deeltjes uit de uitlaatgassen filteren.

   Dieselmotoren die voldoen aan de nieuwste EU6-emissienormen hebben SCR-technologie en produceren daardoor minder NOx en deeltjes dan dieselmotoren die werden gebouwd voordat de standaarden werden geïntroduceerd.

   Vanwege de impact op de volksgezondheid hebben een aantal Europese steden maatregelen aangekondigd om verontreiniging door NOx te verminderen. In Londen is bijvoorbeeld de T-charge geïntroduceerd. Dit is een extra tarief bovenop de reeds bestaande Congestion Charge, om personen met oudere dieselauto's te ontmoedigen om in bepaalde gebieden te rijden. Andere steden, zoals Brussel en Antwerpen, hebben eveneens lage emissiezones (LEZ, Low Emission Zone) ingevoerd, om het verkeer van de meest vervuilende wagens uit de stadskernen te bannen. EU6-dieselauto's zijn vrijgesteld van dit tarief dankzij hun lage NOx-uitstoot.

   Vanaf september 2015 voldoen al onze motoren gebouwd voor de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte aan deze strenge EU6-emissie-eisen. Dit betekent dat onze dieselmotoren zo schoon zijn dat ze gratis door deze ultralage-emissiezones kunnen rijden waar andere bestuurders een hoog tarief betalen voor hun verontreinigende auto's.

   Door onze toewijding aan duurzaam rijden produceren wij enkele van de schoonste motoren ooit.

   De Worldwide harmonised Light vehicle Test Procedure (WLTP) is een nieuwe laboratoriumtestmethode die werd geïntroduceerd in september 2017. Deze is ontworpen om cijfers over brandstofverbruik en CO2- emissies te verkrijgen die de werkelijke rijomstandigheden beter benaderen. Met de nieuwe emissienorm (EU6d RDE) worden auto's voor het eerst zowel op de weg als in het laboratorium getest, wat voor nog meer nauwkeurigheid zorgt bij de emissiecijfers.

   Al onze dieselauto's gebouwd voor de markten in de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte zijn sinds september 2015 uitgerust met een selectief katalytisch reductiesysteem (SCR). Dit maakt gebruik van de vloeistof op ureumbasis AdBlue® om de belasting op het milieu aanzienlijk te verminderen.

   Filtertechnologie, standaard op al onze dieselauto's, verwijdert tot 99% van alle deeltjes voordat die de uitlaat verlaten.


   Wat is het verschil tussen benzine- en dieselmotoren?

   Een veelvoorkomende misvatting is dat dieselauto's langzamer, lawaaiiger en duurder in gebruik zijn dan benzineauto's Verbeterde technologie in dieselmotoren en technische vooruitgang hebben er echter voor gezorgd dat het verschil nog amper merkbaar is.

   Het koppel bij lage toerentallen van dieselmotoren is ideaal voor trekken, omdat eerder kan worden geschakeld en snel accelereren mogelijk is.

   Het vermogen bij hoge toerentallen is bij benzineauto's soepeler en alerter, maar er zijn hogere toerentallen vereist om tot hetzelfde koppel te komen als dieselmotoren.


   Welke motor is geschikt voor mij?

   Als u een auto koopt, dient u uw gebruikelijke rijgewoontes in overweging te nemen. Dieselmotoren zijn efficiënter tijdens langere ritten op hogere snelheden. Maar als uw gebruikelijke rijgewoontes bestaan uit kortere afstanden die onderhevig zijn aan het reguliere stoppen en starten van het stadsverkeer, is een dieselmotor wellicht niet de beste keuze.

   De hogere energiedichtheid van diesel en de manier waarop energie vrijkomt bij de verbranding, houdt in dat diesel een groot rendement per kilometer kan opleveren als u jaarlijks 19.000 km of meer rijdt. Een dieselmotor is dan waarschijnlijk de meest kosteneffectieve keuze.

   Moderne dieselauto's zijn uitgerust met een dieselpartikelfilter. Dit filter vangt deeltjes in de uitlaatgassen. Deze deeltjes worden verbrand wanneer een hoge temperatuur wordt bereikt in het filter. Kortere afstanden, zoals stadsritten, maken dit proces moeilijker te bereiken. Voor mensen die voornamelijk in de stad rijden, is een benzine-, hybride of volledig elektrisch auto een betere keuze.


   Welke invloed heeft veranderende wetgeving omtrent diesel op mij?

   Dieselauto's waarmee wordt gereden in stedelijk gebied zullen de komende twee tot drie jaar waarschijnlijk te maken gaan krijgen met extra tarieven, meer nog dan benzineauto's of auto's op alternatieve brandstoffen.

   Eigenaars van nieuwere dieselauto's die voldoen aan de nieuwste EU6-emissienormen worden echter niet op dezelfde manier ‘gestraft’ als die van oudere, minder milieuvriendelijke dieselauto's.

   Al onze dieselauto's verkocht op de markten in de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte sinds september 2015 voldoen aan de EU6-normen.


   De resultaten tot nu toe:

   Wij hebben £ 1 miljard geïnvesteerd in ons state-of-the-art motorontwikkelingscentrum om kleinere dieselmotoren met lagere emissies te ontwikkelen. Deze ontwikkelingen hebben geleid tot opmerkelijke resultaten. Tussen 2007 en 2015 hebben wij de CO2-emissies van ons Europese wagenpark met 32% verminderd. Daarnaast zijn onze deskundige technici erin geslaagd onze NOx-uitstoot met 90% te verlagen tussen 2004 en 2016.

   Wat moet ik nu doen?

   Onze eenvoudige gids voor het kiezen van uw volgende motor helpt u een weloverwogen beslissing te nemen op basis van uw rijgedrag.