F-TYPE 75 – EEN EERBETOON AAN 75 JAAR JAGUAR SPORTWAGENS

X152

De Jaguar F-TYPE is de ultieme Jaguar sportwagen, met een rijke 75-jarige bloedlijn die enkele van de meest iconische modellen ooit heeft voortgebracht. Zowel als Coupé als Convertible biedt de F-TYPE een perfecte balans van intense prestaties en rijgemak. Dit alles met een gespierd, zelfverzekerd design en een interieur dat zich onderscheidt door luxueuze materialen, hoogstaand vakmanschap en verfijnde details. In het kader van het laatste modeljaar van de Jaguar F-TYPE zijn er bovendien twee speciale uitvoeringen beschikbaar: de F-TYPE 75 en de F-TYPE R 75.

De Jaguar F-TYPE 75
Zowel de F-TYPE 75 als de F-TYPE R 75 onderscheiden zich door specifieke designelementen voor zowel koetswerk als interieur, zorgvuldig gekozen specificaties, en natuurlijk de 5.0 liter Jaguar V8-motor met supercharger die onlosmakelijk bij de F-TYPE hoort. Deze exclusieve uitvoeringen zijn een passend eerbetoon aan de prestaties van de verbrandingsmotor – vanaf 2025 wordt Jaguar immers een puur elektrisch luxemerk.

Het exterieur
De Jaguar F-TYPE 75 – gebaseerd op een lichte en stijve carrosseriestructuur van aluminium – oogt net zo spectaculair als altijd. Dit is Jaguar’s ultieme sportwagen. Zijn kenmerkende proporties zijn direct herkenbaar en verwijzen rechtstreeks naar de vloeiende vormen van de sportwagens uit de rijke historie van het merk, die in 1948 begon met de Jaguar XK120 – destijds de snelste productiewagen ter wereld.

Superslanke Pixel LED-koplampen en dynamische richtingaanwijzers accentueren de breedte van de F-TYPE en sluiten perfect aan bij de motorkap, die zich in een elegante golfbeweging naar achter uitstrekt – een visuele verwijzing naar iconische Jaguars als de C-type en de D-type. Exclusief voor de F-TYPE 75 en F-TYPE R 75 zijn de discrete badges op de voorspatborden met het onmiskenbare silhouet van de Jaguar F-TYPE.

Elke F-TYPE uitvoering is standaard voorzien van opvallende 20 inch velgen. Daarnaast is er keuze uit drie optionele designs. De F-TYPE 75 en F-TYPE R 75 onderscheiden zich verder met respectievelijk Gloss Black vijfspaaks velgen en Gloss Black & Contrast Diamond Turned Finish tienspaaks velgen. Voor de F-TYPE R 75, die bovendien is uitgerust met speciale Pirelli-banden, zijn ook gesmede velgen een optie.

De gewelfde heupen boven de achterwielen versterken de dramatische, gefocuste vormen en leiden het oog naar de slanke ‘Chicane’-signatuur LED-achterlichten. De uitlaten en de achterdiffuser vormen een niet mis te verstane verwijzing naar het prestatievermogen van de F-TYPE. Zowel de 450 pk sterke F-TYPE 75 als de 575 pk sterke F-TYPE R 75 onderscheiden zich met dubbele uitlaten aan weerszijden.

Het interieur
Het op de bestuurder gerichte interieur van de Jaguar F-TYPE is een pure afspiegeling van de elegantie en prestaties van de wagen. Het bekende vakmanschap van Jaguar, de exquise details, rijke materialen en afwerking versterken het gevoel van luxueuze sportiviteit.

Het dashboard omvat een 12,3 inch interactief instrumentenpaneel met – zoals het hoort in een echte sportwagen – een grote, centraal geplaatste toerenteller die subtiel het karakter en het prestatiepotentieel van de F-TYPE accentueert. Samen met de schakelindicator versterkt deze tevens de elektromechanische interieureffecten, zoals de pulserende verlichting van startknop en de centrale ventilatieopeningen die uit het dashboard omhoogkomen. De F-TYPE 75 en F-TYPE R 75 zijn daarnaast voorzien van het Interior Black Pack, dat diverse subtiele verfraaiingen omvat.

Lichtgewicht sportzetels combineren een ergonomische vorm met uitstekend zitcomfort. Luxueuze materialen als Windsor-leder zijn standaard in beide speciale uitvoeringen en zorgen met bewerkte stiksels voor een nog nadrukkelijker gevoel van luxe. Hemelbekleding in Ebony Suedecloth is eveneens standaard in de F-TYPE 75 en F-TYPE R 75.

X152 Wheel

Wegligging
De Jaguar F-TYPE is en blijft de maatstaf voor inspirerende en op het rijplezier gerichte sportwagens. De wielophanging met dubbele wieldraagarmen, de verfijnde elektrische stuurbekrachtiging (EPAS) en Torque Vectoring by Braking zorgen voor ongeziene stabiliteit en bieden de bestuurder een optimaal gevoel van verbondenheid met de wagen. De F-TYPE 75 en F-TYPE R 75 zijn bovendien uitgerust met een verder verbeterd onderstel voor nauwkeurige controle van het contactvlak met het wegdek en een nog preciezer stuurgevoel. Essentiële kwaliteiten voor de directe en intuïtieve interactie met de F-TYPE.

Torque on-demand vierwielaandrijving met Intelligent Driveline Dynamics-technologie is optioneel voor de F-TYPE 75 en standaard voor de F-TYPE R 75. Deze vergroot de tractie en de rijdynamiek nog verder – op elk oppervlak en onder alle weersomstandigheden – terwijl het voor de F-TYPE kenmerkende gevoel van achterwielaandrijving en de uitgebalanceerde rijdynamiek intact blijven.

De F-TYPE 75 en F-TYPE R 75 zijn uitgerust met Jaguar’s Adaptive Dynamics-systeem met Configurable Dynamics. Met elektronische, continu variabele schokdempers optimaliseert Adaptive Dynamics zowel het rijcomfort bij lagere snelheden als de controle bij hoge snelheden. Configurable Dynamics biedt de bestuurder de mogelijkheid om de vering en demping, de zwaarte van de besturing, de reacties op het gaspedaal en het schakelgedrag van de transmissie aan zijn of haar persoonlijke voorkeuren aan te passen.

De F-TYPE R 75 kan worden uitgerust met Jaguar’s Carbon Ceramic Matrix (CCM) remsysteem. Met keramische remschijven en monobloc-remklauwen biedt dit systeem exceptionele remprestaties en uitzonderlijke slijtvastheid.

Aandrijflijn
Het motorenprogramma van de F-TYPE omvat vier- en achtcilinders met vermogens van 300 tot 575 pk – een voor dit segment ongekend brede keuze – gekoppeld aan een achttraps Quickshift-transmissie die te bedienen is via zowel de SportShift-keuzehendel als de aan het stuur gemonteerde schakelpeddels.

De 300 pk sterke 2.0 liter viercilinder Ingenium turbomotor drijft de achterwielen aan en levert zijn maximumkoppel al vanaf 1.500 tpm. Dat zorgt over het gehele toerengebied voor bijzonder snelle reacties op het gaspedaal. Het maakt ook de prestaties mogelijk die van de F-TYPE worden verwacht, met een acceleratie van 0 tot 100 km/u in slechts 5,9 seconden en een topsnelheid van 250 km/u.

De 450 pk sterke 5.0 liter V8 Supercharged benzinemotor is ontwikkeld voor krachtige prestaties en maximaal genot voor de bestuurder – het maximumkoppel bedraagt 580 Nm en is beschikbaar vanaf 2.500 tpm. Deze motor is leverbaar in de F-TYPE 75 in combinatie met vierwielaandrijving of – voor puristen – achterwielaandrijving. Beide varianten kunnen van 0 naar 100 km/u accelereren in slechts 4,6 seconden en hebben een topsnelheid van 285 km/u.

Voor exceptionele prestaties onder alle omstandigheden is er de F-TYPE R 75. Deze uitvoering is er uitsluitend met vierwielaandrijving. Zijn V8 Supercharged-motor levert een maximumvermogen van 575 pk en een koppel van maar liefst 700 Nm. Daarmee sprint de auto vanuit stilstand in slechts 3,7 seconden naar 100 km/u. De topsnelheid is elektronisch begrensd op 300 km/u.

Wie voor de V8 kiest, kan profiteren van de Quiet Start-functie waarmee de motor een subtieler, verfijnder geluid maakt tijdens het starten. Maar wanneer er gas gegeven wordt, is al gauw de kenmerkende brul hoorbaar die zo belangrijk is voor de rijbeleving in een F-TYPE.

De eerste exemplaren van de F-TYPE 75 en F-TYPE R 75 worden afgeleverd in 2023 – precies 75 jaar nadat Jaguar met de XK120 zijn allereerste sportwagen presenteerde. Het merk nadert daarmee een keerpunt in zijn geschiedenis; vanaf 2025 zal het immers uitsluitend volledig elektrische modellen aanbieden. Jaguar zal nieuwe wegen in blijven slaan en andere vormen aannemen, maar zeker is dat het unieke, sportieve rijervaringen altijd voorop zal blijven stellen. Op die manier leeft de geest van sportwagens zoals de F-TYPE voort.