WERELDMILIEUDAG: JAGUAR TCS RACING KIEST EEN DUURZAAM ALTERNATIEF VOOR DE LIVREI VAN ZIJN ÉÉNZITTER

TCS Racing kiest duurzaam alternatief

Sinds de Wereldmilieudag van 5 juni 2023 is de derde generatie van de Jaguar I-TYPE 6 van Jaguar TCS Racing nóg duurzamer geworden. Na zes maanden geleden een samenwerking te hebben aangegaan met officiële leverancier AERO, heeft het team van Jaguar TCS Racing hard gewerkt om baanbrekende materiaaltechnologie te verwerken in zijn volledig elektrische racewagens.

Jaguar TCS Racing, dat deelneemt aan het ABB FIA Formule E-wereldkampioenschap, heeft AERO’s geavanceerde urethaanfilmtechnologie toegepast op de asymmetrische livrei van zijn racewagen in zwart, wit en goud. Als alternatief voor een conventionele wrap kent de revolutionaire technologie van AERO uitermate gestroomlijnde en duurzaame productie- en applicatieprocessen.

Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van polyvinylchlorideverbindingen (PVC), geen vluchtige organische stoffen (VOS) worden uitgestoten en er geen koolstofdioxide (CO2) wordt geproduceerd, resulteert de technologie in minimale milieu-impact. De door AERO geproduceerde materialen kunnen niet als kleine deeltjes in rivieren en oceanen belanden. Als gevolg van het gebruik van traditionele verf komt er immers naar schatting jaarlijks 2,25 miljoen ton microplastic in de oceanen terecht.

De Jaguar I-TYPE 6, een van ’s werelds eerste racewagens met een netto-nuluitstoot, doet mee aan het ABB FIA Formule E-wereldkampioenschap, dat met trots claimt de eerste racecompetitie met een netto-nuluitstoot ter wereld te zijn. Met accu’s gemaakt van duurzaam gewonnen mineralen en nieuwe Hankook-banden die voor 30% uit ecologisch verantwoorde materialen bestaan, worden de racewagens ontwikkeld om te laten zien dat extreme prestaties en duurzaamheid uitstekend samen kunnen gaan.

James Barclay, Teamleider van Jaguar TCS Racing: "Bij Jaguar TCS Racing zijn we voortdurend op zoek naar manieren om duurzamer te werken zonder dat dit ten koste gaat van de prestaties. Bij alles wat we doen, gaan we zo zuinig en zorgvuldig mogelijk om met grondstoffen en energie. Werken met AERO is revolutionair omdat de uiteindelijke oplossing in alle aspecten een stap voorwaarts is ten opzichte van traditionele wraps – lichter, duurzamer en met een aanzienlijk kleinere impact op onze planeet. Het uiterlijk is onaangetast gebleven, en onze twee racewagens blijven nog altijd opvallende verschijningen met hun asymmetrische zwart-wit-gouden livrei. Op deze Wereldmilieudag kan ik met trots mededelen dat AERO's product niet bijdraagt aan de vervuiling van de oceanen met microplastic, en dat onze samenwerking opnieuw bewijst dat sport een inspiratie kan vormen voor verandering."

Het merk Jaguar, dat zich erop heeft toegelegd om vanaf 2025 volledig elektrisch te worden, streeft naar een netto nul koolstofuitstoot in de gehele toeleveringsketen en in alle producten en werkzaamheden vanaf 2039. Naast een sportcompetitie is het Formule E-kampioenschap ook een laboratorium voor innovatie, waar technologieën worden ontwikkeld en getest die de totstandkoming van toekomstige voertuigen voor op de weg ten goede komen, en die een duurzame transformatie mogelijk maken.